Jan 6 2010

Snart kommer Veckans hus

Var inte oroliga, snart kommer nåt nytt. Bestämde mig i natt att det får bli Veckans hus framöver, utan höga ambitioner om bakgrundshistoria eller information om arkitekter som krav. Men självklart berättar jag det om jag vet det.

Det kommer att bli hus, dörrar, fönster, väggar, tak, skorstenar osv i alla oändlighet.
Jag kommer att skapa en ny blogg på ny adress, men ni lär nog få information i god tid.

Vi ses / Hedwig


Jan 3 2010

Veckans port – den sista

SN203933

Den här portklappen får symbolisera mina tankar kring Veckans port – vi klappar på dörren för allra sista gången.

Egentligen hade jag planer på att förnya/utöka temat till att omfatta hela byggnader, olika detaljer varje gång och gärna med intressanta fakta kring vald byggnadsdetalj. Det var i linje med min tidiga minimala yrkesbana som byggnadsritare och inredare. Det intresset finns kvar och det var därför jag ville utöka. Efter en liten mailväxling med Lasseivomma och många timmars tänkande kom jag till beslutet att lägga ner alltihop. Vilket konstigt beslut kan man tycka. Men sån är jag …

Jag känner att jag har inte tid att att nå upp till den ambition jag ville ha med utmaningen. Jag ville vara en folkbildare inom arkitektur och då utsmyckning och funktion. Det hade krävt en hel del faktaforskning och säkert varit mycket lärorikt – för mig själv. Ni andra är ju mest intresserade av foto och allt där omkring. Hur man skapar det perfekta fotot, inte foton på exvis gesimser.

Därför, tack allihop för den här tiden ! Det har varit jättekul och lärorikt. Jag drar ner på fotobloggandet lite-lite i och med detta, min avsikt är att lära mig mer om fotografering under 2010. Vi kommer att ses på alla andra fotoutmaningar varenda dag under året – så enkelt blir ni inte av med mig.

Än en gång TACK till er allihop !

Kram Hedwig


Dec 13 2009

Veckans port #38 – julen står för dörren

IMG_0746

Vi har alla mycket att göra nu och springer knappast runt och fotar portar. Jag ger er julledigt nu och hoppas att ni återkommer första söndagen i januari.

Hoppas ni alla får det riktigt skönt och njut av mat och dryck och trevligt sällskap i lagom doser !

Stor kram till er alla/ Hedwig


Dec 13 2009

Veckans kram går till …

yitlucia

Jag är lite sen idag, har varit på stan och sett vårt gulligaste Luciatåg i form av servicebilarna från YIT.
Denna vecka var det bara tre som hade tid med Veckans port – Lasseivomma förstås, Gunsside och Kvasthilda, som får min kram denna vecka. Hon visar bilder inne från ett regemente som nu är ombyggt till nytt trendigt kontor med många detaljer kvar från förr.


Dec 6 2009

Veckans port #37 – gammalt och nytt

gammalt-o-nytt

Vi har ju många gamla fina byggnader i Norrköping. Det här är baksidan av gamla Stora hotellet, Storan. I huset har numera bl a TV4 sina lokaler och på baksidan finns ett nybyggt glashus hopkopplat med det ursprungliga huset. Jag har tyvärr inte varit inne här, men på Magentus (fastighetsägarens) sida kan du ser flera fina bilder inifrån huset. I artikeln finns ännu fler länkar till bildserier.

Mitt tema denna vecka är således – gammalt möter nytt, här den smidda porten på baksidan som för oss in i den moderna glasentrén. Svårt – behöver inte vara det  – tänk till lite !

Vi ses ….


Dec 6 2009

Veckans kram går till …

VeckansKramDenna vecka har Veckans port fört oss med flyg från Norrköping till Falun, vidare till Pula i Kroatien, med en avstickare till Budapest på vägen ner. Hem åker jag via Köpenhamn innan jag landar i Norrköping igen. Det var en intressant rundtur ni bjöd på.

  •  Ulla Jacobsson - visar nödutgången på ett flygplan, smart.
  • FotoChip (Birgitta) visar en portgång från Budapest. Det märkliga med den porten är att dörr och överstycke har i stort sett samma utformning som min port från Norrköping.
  • Lasseivomma hade fotat entrén till Teleborg, gamla telegrafen här i Norrköping. Här finns lite historia om huset – NT’s artikelserie Stolta stad.
  • Kvasthilda visar denna gång insidan på Falu Kristine kyrka – en kyrka med falublå bänkar. Mycket vacker kyrka tycker jag i alla fall.
  • Bildgatan  Avsändare Margareta visar ingången till den spännande källaren på Colosseum (Arena) i Pula. Pula ligger i Kroatien, men var faktiskt även en del av Italien mellan 1918-1947, men när Jugoslavien senare införlivade staden utvandrade stora delar av den i huvudsak italienska befolkningen. Amfiteatern i Pula är världens sjätte största amfiteater. Intressant.
  • Gunsside visar en en vacker rund port från Köpenhamn, en port nerkladdad med grafitti. Något som jag också noterade vid mitt senaste besök där. Det är svårt att hitta en dörr/port utan grafitti i innerstan. Sorgligt att se.
  • Margareta på Fotomix tittade också in och berättade att hon varit sjuk och knappast skulle orka leta efter någon port. Jag önskar dig god bättring och skickar en stor kram extra till dig.

Vem skall då få Veckans kram – svårt. Pula är favorit på sitt sätt, ni har väl märkt mitt historieintresse. Men jag tror att det får bli Kvasthildas Falu Kristine Kyrka. Nästa gång jag passerar Falun måste jag försöka komma in i den.

Tack alla !


Nov 29 2009

Veckans port #36 – innanför

SN205789
Vi har nu i flera veckor tittat på portar från utsidan, nu tänkte jag att vi skall kolla vad som finns bakom den där fantastiska porten.

Samma port visade Lasseivomma på sin blogg i en helt annan fotoutmaning, men det här såg du inte !

Denna entré på Drottningggatan 2 i Norrköping tillhör en av de vackrare, men jag vet att det finns fler i stan.

Alla bilder är klickbara.

SN205786
SN205787
SN205777
SN205778SN205781
 SN205785
SN205783

Tack för titten, nu smiter vi ut igen …

Vilka portar har du varit inne i och sett både det ena och det andra? Det behöver ju inte vara vackert som det här, det kan vara märkligt, fult, helt fel - vad hittade du bakom dörren ?

Skriv in din länk i kommentarerna som vanligt när du publicerat din bild på din blogg. Vis ses !


Nov 29 2009

Veckans kram går till …

VeckansKramI söndags gav jag er temat Bevakad port – måste ju variera mig lite granna. Passade också på att retas med Lasseivomma som veckan innan publicerat två portar och en av dem hade platsat den kommande veckan. Jag hade faktiskt bestämt temat Bevakad och även det tema som kommer ikväll för ett par veckor sedan.

Lasseivomma är inte sämre än att han har fotat de flesta portarna i innerstan här i Norrköping vid det här laget – men du skall aldrig vara så säker – jag kan ha ett ess i ärmen. Under den tid jag följt dig har alla dina bilder i bloggen bara blivit bättre och bättre, jag är imponerad. Nu är du även en av finalisterna i Torsdagsfoto på temat Tidens tand.
Margareta på Fotomix hade varit på långpromenad och fotat fängelseporten på Hall i  Södertälje (antar jag att det är – jag har ju inte varit där). Sen fick jag också foto på en kusin till mig – något brydd öppnade jag länken – en liten mini-tipi. Tack Margareta.
FotoCHIP hade gjort en fin photoshopbearbetning av sin entré där hennes två fina tibbar vaktade. Fotot blev nästan sakralt.
Avsändare Margareta hade lagt upp en hel serie på anden som vaktade sitt lilla hus i dammen – så underbara bilder och perfekt text.
UllaJacobsson har kommenterat, men någon bevakad port hittar jag inte på hennes blogg.
Torgun visar en rejält låst och larmad dörr på Ulriksdals slott, en dörr som vakten patrullerar till och med. Topphemligt värre.
Gunsside visar en mycket vacker dörr på Slagen kirke, flera fina detaljfoton man kan sitta och titta på länge.
Erik ‘Semlan’ Kling tittar in sen med foton på korvetten Helsingborg, vars tuffa vakter ser till att ingen malaj tar sig ombord.

Vem får då veckans kram och hur bestämmer jag det ?
Det här är absolut ingen tävling, det är en lek, kanske mest för mig själv. Jag brukar bestämma mig för att ge kramen till den vars bild berört mig mest, fått mig att skratta, bli imponerad, bli nyfiken eller som jag  fastnat för av någon obegriplig anledning.
Den här veckan skickar jag kramen till Bildgatan Margareta – din and är obetalbar ! Du har som alltid fantastiska bilder i din blogg, härliga texter oavsett ämne.


Nov 22 2009

Veckans port # 35 – Bevakad

bevakadHär kommer ingen in …
Denna vecka borde alla kunna hitta en port inom temat. Många har ju fotat vaktposten utanför Slottet eller dörrvakten vid en krog eller på andra platser.
Du Lasseivomma visade ju en andra port förra veckan som hade platsat under temat – nu får du hitta en ny.

Nu hoppas jag på en anstormning av bevakade portar, för till mig i Veckans port får alla komma in.

Min bevakade tipi finns på en äventyrsanläggning på Emsalö i södra Finland. Seikkailulaakso heter stället, lämpligt för företagskickoff, teambuildning och allt vad det heter.  De har också jättestora sk ribbåtar med enorma motorer för snabba turer ut i den finländska skärgården. Där fanns också en sk bastubåt som jag visat tidigare på min andra blogg.

Länka in dig i kommentarerna som vanligt. Välkommen !


Nov 22 2009

Veckans kram går till …

VeckansKramVilken rolig vecka det blev, nya deltagare, en liten gissningslek och dessutom önskemål om att få publicera fler portar. Det var så spännande varje gång att gå in och kolla – har det hänt nåt ?

Först av alla kom Birgitta (FotoCHIP), du har verkligen en uppsjö vackra portar från Budapest. Denna var inget undantag.
Därefter tassade Margareta på Fotomix in med sin lilla gissningslek, vilken tur att Google finns och att jag är en fena på att hitta. Tack, det var en kul idé, som flera blev engagerade av.
Nästa som tittade in var Kvasthilda Malmdamm, den fantastiska kvinnan som kör malmtåg. Hon hade ingen port att visa upp på temat. Men du skall ha en applåd för att du gjort en förteckning över befintliga fotoutmaningar.
Nästa kvinna hälsar jag speciellt välkommen in i gänget är Ulla Jacobsson, du hittade hit tack vare Kvasthildas länklista antar jag. Kul att du dessutom hade lust att visa en port till.
Därefter kom Lasseivomma, en trogen lekkamrat här i Veckans port. Han blev så inspirerad att han publicerade en port till senare i veckan. Kul, vi två inspirerar varandra ganska så bra.
HasseA tittade in och beklagade att inte heller han hade någon lämplig port att visa upp. Ingen fara, helt OK.
Allra sista kom Bildgatan – avsändare Margareta, hon visade en otroligt pampig byggnad, jugend eller inte – spelar inte så stor roll. hon visste inte vad byggnaden hette, men med hjälp av en arbetskamrat som nyss hade varit på Teneriffa kunde vi identifiera huset ifråga.

Veckans kram går till …
Kvasthilda – för att du hjälper till att sprida informationen om att Veckans port finns !

Stort tack till alla er andra och välkommen in igen, klockan 20 på söndagskvällarna publiceras nästa veckas port !